Skal bare flytte en skole på 45 tonn!

Et skolehus fra 1895 ble flyttet 150 meter i Jondal for at Samvirkelaget skulle få utvide butikken.


Det er Folgefonna Breførerlag i Jondal ved brødrene Åsmund og Jostein Bakke som har kjøpt skolehuset og står for flyttingen.

– Vi fikk kjøpe skolehuset for 150 000 kroner av kommunen og bruker i første omgang 3 millioner kroner på å få flyttet det og gjøre det i stand. Huset skal nå fikses opp og gjøres klart for åpning som turistinformasjon i et av klasserommene allerede i juni sier Jostein Bakke fra Folgefonna Breførerlaget.

SE STOR BILLEDSERIE FRA FLYTTEPROSESSEN!

På litt sikt er det planer å bruke et par millioner kroner til på å få kjelleren og loftet opp å gå.

– Vi vil lage toaletter, kjøkken og utstilling i kjelleren og. Vi har ellers planer om å få til en liten matservering med enkle middager. Det kan bli et sted vi tar med oss grupper som har vært på breen til en enkel servering. Vi vurderer og catering og kafé med uteservering på fremsiden mot sjøen, men om det blir får vi se på litt sikt, sier Åsmund Bakke.

Mye arbeid med flyttingen
Det er Bergen Montering AS som fikk jobben med å flytte det gamle skolehuset og de har holdt på i halvannen uke med forberedelser før flyttingen ble gjort torsdag.

– Vi startet opp med å løfte skolehuset fra den gamle grunnen og over på den store tilhengeren klokken halv ti. Etter at huset var kommet på hengeren rigget vi ned de to kranene vi bruker og flyttet de over til den nye grunnen hvor skolehuset skulle sette ned igjen, sier daglig leder i Bergen Montering Arild Tvedt.

Etter at huset på over 40 tonn var manaurert ut fra baksiden på Samvirkelaget, ble det snudd før de to kranene løftet det over på den nye grunnen hvor det var trygt plassert 4-5 timer senere.

– Skolehuset veier inklusiv stålbjelkene det står på 46 tonn. Når vi kjører dette så veier doningen som flytter det 50 tonn, så det er nesten 100 tonn til sammen som flyttes de 150 meterne, sier Tveit

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s