Norges eldste!

IMG_9385-003Norges eldste buss kommer rullende i 30 km/t. (SE FLERE BILDER)

– Det går ikke fortere enn i 30 km/t, men jeg slipper forbi trafikken på hvert busstopp, sier en alltid smilende Erling Tveit.

Bak Gaia Veteranbusser står en gjeng med entusiaster som tar vare på gammel busshistorie.

– Vi er så heldige å ha egen garasje hvor vi kan jobbe på bussene vi har. Her samles vi en del entusiaster hver onsdag, sier Erlingen.

Inne i garasjen er det både verktøy og diverse deler, men der står også en flott gammel Dodge fra 1931. Denne fungerte først som militær lastebil, men i 1948 fikk den på plass et busskarosseri. Bussen gikk i mange år i rute mellom Bergen og Totland. Bussen har fått flere priser på treff rundt i landet etter at den har blitt restaurert. Les mer om bussen her!

Rundt kaffebordet inne i garasjen er det selvsagt busser som er tema. De forteller stolt om de forskjellige veteranbussene de har og om priser de har fått på treff rundt i landet.

Norges eldste bevarte buss med busskarosseri
Når vi spør nærmere om den flotte T-Forden fra 1919, trekker Erlingen frem en plansje som forteller mye om kjøretøyet som ikke alltid har vært buss.

T-Forden er en av de to første bussene Mildebilene startet opp med i 1920. Det opprinnelige karosseriet ble bygget av en karosseribygger i Nygårdsgaten i Bergen. Den gikk som buss fra 1920 – 1932. Den ble solgt og ombygget til lastebil. Den ble avskiltet under krigen og ble delvis brukt som traktor. Rundt 1970 ble bussen funnet igjen på Flesland og chassiet ble restaurert av ildsjeler i Bilruta Fana – Os – Milde. Karosseriet ble bygget opp igjen etter bilder. Arbeidet ble utført av to pensjonerte bussbyggere fra Repstad Karosserifabrikk. Bussen er i dag Norges eldste bevarte buss med busskarosseri. Les mer om bussen her!

 

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.