En feita brannbil!

IMG_0683Dette «leketøyet» til 5, 5 millioner kroner kan gå 32 meter til værs. VIDEO OG BILLEDSERIE!

Søndag 21. juni kom endelig den etterlengtede brannbilen med en lift som kan gå hele 32 meter opp på plass i den flotte brannstasjonen. I korgen er det plass til 5 mann og slukkeutstyr er selvsagt tilgjengelig.

Liften kan styres både fra en stol nede og fra korgen. Kamera og lyd sørger for at både den som sitter nede og og den som står oppe kan kommunisere.

Brannbilen er bygget opp på en Scania 450 av Egenes AS i Flekkefjord og har en prislapp på ca 5,5 millioner kroner.

– Vi har hatt et godt samarbeid og det er kjekt å kunne få overlevere bilen, sa Bjørn Egenes fra leverandøren da bilen ble overlevert onsdagen.

Varaordfører i Os, Marie Bruarøy var på plass for å ta imot nøklene til bilen på vegne av Os kommune.

– Dette er en stor dag for osingene. Denne bilen byr på nye muligheter for brannvesenet og Os kommune, sa varaordfører Marie Bruarøy.

IMG_0623Kan brukes som krane
Bilen kan brukes til mer enn bare brannslukking

– Denne kan vi bruke også i forbindelse med trafikkulykker. Har en bil kjørt utfor en skråning med vanskelig tilkomst, kan vi kjøre liften nedover langs skråningen. Den kan også brukes til å heise opp en bil med, for eksempel fra sjøen, sa brannsjef Stein Gjøsund.

– Liften kan også brukes til å hente pasienter på båre. Vi har hatt en av de som jobber på ambulanse opp på 32 meter mens han lå på båren, og det gikk veldig bra, sier Gjøsund.

– Den er og tilrettelagt for å hente rullestolbrukere som trenger hjelp ved en brann. Vi kan legge ned en lem og trille brukeren inn i korgen på liften.

– Videre blir det fokus på samarbeid. Vi må lære oss å planlegge hvor vi parkerer de første bilene som kommer frem til et brannsted, slik at det er plass til den store liften når den kommer på stedet.

Tidligere har Os brann og redning hatt stige til å komme seg opp til 12 meter. Med den nye bilen på plass, er de altså beredt for å slukke branner og ta seg andre oppdrag i høyder opp til 32 meter.

Brannbilen kommer også godt med om vinteren når det skal slukkes skorsteinsbranner. Tidligere måtte de gå på glatte tak, mens nå kan de bruke liften til å komme seg inn til skorsteinen.

Også teknisk etat i Os kommune får muligheten til å bruke bilen til oppdrag på kommunale bygg.

Reklamer