Mild vinter så langt

Og i følge forskere skal det fortsette til utgangen av mars i 2020.

Vi hadde tidenes tørreste november, og har generelt hatt en fin høst, men desember var av den mildere og våtere sorten, og slik skal det fortsette utover våren.

Langtidsvarselet til forskerne på Norce og Bjerknessenteret tyder nemlig på at vi får en mild og våt værtype frem til utgangen av mars.

– Både langtidsvarselet, vanlig værvarsel og sesongvarselet peker i den retningen. Slik det ser ut akkurat i dag, ligger det an til å bli en mild vinter frem til slutten av mars, sier klimaforsker Erik Kolstad ved Norce og Bjerknessenteret for klimaforskning ved UiB til NRK.

Stadig mer nøyaktige målinger
Ved å sammenstille data fra syv ulike værvarslingsmodeller, kan forskerne få en pekepinn på hvordan været blir flere måneder fremover, og nå er de syv modellene samstemte i at de første månedene i 2020 ser ut til å bli av det milde slaget.

– Men vi ser at modellene blir mer og mer usikre jo lenger frem i tid vi ser. Så selv om det i dag ser ut til å bli en mild vinter, så kan det fort snu, sier Kolstad.

Klimaforsker Erik Kolstad forteller til NRK at modellene de bruker stadig blir mer nøyaktige.

– Man har brukt disse metodene til værvarsling en god stund, men modellene kan brukes til større utregninger enn de kunne tidligere, sier han til NRK.

Mildere skal det bli
Og selv om de ikke kan varsle helt nøyaktig hvordan været blir noen måneder frem i tid, er forskerne rimelig sikker på at det går mot mildere vintre, på grunn av den globale oppvarmingen

– Det er ganske sannsynlig, jeg vil si nesten sikkert, at vi går i retning av mildere vintre. Vi har hatt milde vintre her de siste ti årene, men enda mildere skal det bli, sier han til NRK.

Noen bilder fra november/ desember 2019. Foto: Jan Petter Svendal (Mobil, Huawei P20 mate pro)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: