På tur til barndommens dal

Nedover langs elven mellom fabrikken og sentrum i Sauda. Foto: Jan Petter Svendal

Det ble flotte naturopplevelser på veien. BILLEDSERIE!

Helgen etter 17. mai var det tid for å vende nesen mot Sauda igjen. Det er altså ikke første gangen jeg er innover, sist var for tre år siden på familiesamling, og før det noen turer med jevne mellomrom, og ikke minst i barndommen.

I barndommen var det turer inn til min mormor, og den gangen var det fryktelig langt til Sauda, men veldig spennende med både busser og fergeturer. Jeg husker fjorden innover, tunneler, fossefall og mange nes, før vi endelig var inne i Saudasjøen.

Når jeg dro innover denne fredagen, så var det for å hente min eldste sønn som har jobbet i Sauda i tre år. La av gårde tidlig fra Halhjem i Os, fin kjøretur over Stord og trekantsambandet frem til Knapphus.

Men turen ble ekstra flott videre mot Sauda i strålende sol, og denne gangen ikke fryktelig lang. For veiene innover mot bygden deres snirkler seg gjennom flotte naturlandskap, en langstrakt og ekstra grønn fjord (på grunn av alger), og noen magiske fossefall.

En god time etter Knapphus er jeg i Saudasjøen igjen, barndommens dal, som har gitt meg mange fine minner. Ikke minst «slottet», huset til min mormor oppe på høyden ovenfor campingen og sentrum, det staselige hotellet, butikkene og campingen nede i sentrum, og mange andre fine minner.

Jeg dro videre inn til Sauda, som denne dagen var frodigere og mer fargerik enn jeg kan huske å ha sett bygden noen gang. Plukket opp mins sønn inne i sentrum, og så dro vi på sightseeing.

Det ble tur innom Hongavikfossen, selvsagt Svandalfossen, hvor alle trapper ble testet og en dukkert ved munningen hørte med. Vakker kombinasjon, fossen, trappene, fjorden og fjelltoppene med snø på, blir glad av slikt.

Turen gikk videre ut til fyret med hjerte på, og der fikk vi også med oss vakker natur, og fabrikken som ligger innerst i fjorden, og i dag ligger der mer naturlig enn noen gang, og heldigvis mye mindre forurensende enn den gang det veltet ut store mengder røyk.

For meg er Sauda blitt en by, men ikke en masete og stor by, men en sjarmerende en, som har det litt urbane, men som samtidig er akkurat passe stor. Selvsagt måtte vi prøve det urbane med cappuccino og sandwich, og det ble inntatt på kafe utenfor Folkets hus, velsmakende i solen på fortauet.

I løpet av mine turer til Sauda har det også blitt ski. Mest til Breiborg og Hellandsbygd på bortoverski i barndommen, men jeg har også vært så heldig å få med meg påsker i skianlegget i Svandal i tidlig ungdom, og det har nok vært med på å skape den interessen jeg har for alpint og pudderkjøring i dag.

Selvsagt måtte vi opp til Sauda Skisenter, for far måtte kjenne på snøen. Flott kjøretur oppover, og herlig med kontrastene. Karse, løvetann og grønne bakker nede i dalen, og snø på toppene, vakkert.

Min sønn har bodd i Åbøbyen det siste året, også der er det jo bare vakkert. Gamle hus med smårutete vinduer, mye grønt og fine hager, og så er jo utsikten flere steder praktfull mot fjorden og fjellene rundt.

På kvelden tok vi turen rundt i sentrumsområdet. Andedammen, praktfull, og finere forstår jeg at det skal bli. Fikk og med oss kraftstasjon og fabrikkhall laget i Lego, av Saudabuen Are som var med i Legomasters på TV2. Videre nedover veien langs elven kom vi til enda en fin park med flott belysning på gangbroen.

Og så pumpehuset til kloakkanlegget da, ser ut som et kulturhus, men sørger for å dytte unna dritten i Sauda. Liker godt at det er tenkt på det arkitektoniske under byggingen, knalltøft.

Ellers veldig stille på en fredagskveld inne i sentrum, og jeg registrerer butikkdød flere steder, men det er ikke unikt for Sauda. Vi opplever det samme i Os, men det er en positiv utvikling på gang.

Lørdags morgen dro jeg fra Sauda, men med en god følelse, for turen har gitt mye fin input, og bildene av en stille fjord, grønne bakker, blomster og snøen på fjelltoppene sitter spikret.

Saudabu, vær stolt av plassen dere bor på, det er i hvert fall jeg!

Alle foto: Jan Petter Svendal

Reklame

2 kommentarer om “På tur til barndommens dal

  1. Magnar Austrått 2. juni 2022 kl. 07:34

    Mener å huske at det du kaller Honganvikfossen kalles Brudesløret blant Saudafolk?

    • jpstudio 2. juni 2022 kl. 07:51

      Det stemmer. Flott fossefall.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..