
Admiralen foretrekker sydlige strøk om vinteren, men på høsten er den aktiv i Norge.
Admiral har fløyelssvarte vinger med røde bånd og hvite flekker, og er en av våre mest stilfulle sommerfugler.
Den engelske entomologen James Petiver benytter navnet «admiral» allerede i 1699. Han grupperte de artene som har et farget bånd midt over framvingen som «admirals». Sannsynligvis fordi de lignet engelske admiraluniformer med distinksjoner.
Admiralen er funnet i Norge fra mai til oktober, men det er alltid flest i august-september. En stor del av ettersommerdyrene er sannsynligvis klekt i Norge og er etterkommere etter forsommergenerasjonen. Admiralen kan ikke overleve vinteren i Norge, og flyr derfor til sydligere strøk for overvintring.
Admiraler er glade i plantesafter, slik som fra sår i barken på bjørketrær eller fra gjærende nedfallsfrukt om høsten. Om saften inneholder alkohol kan sommerfuglene bli ganske berusede, slik at man lett kan plukke dem opp.
De avbildede traff jeg på ved Ulvenvatnet i Os utenfor Bergen. De var da i full gang med å hente godis fra en bjørk, og de virket å være i storform. Det begynte med en, men etter en liten stund dukket det opp ganske mange.
Admiralen immigrerer sørfra på våren, og legger egg i Norge, på sin vandring nordover. Utpå sensommeren klekkes andre-generasjonen, som for en stor del er klekt i Norge. Derfor kan en se fargerike og vakre admiraler om høsten, selv langt nord i Norge.
Foto: Jan Petter Svendal



